Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Support

Här kan du hitta svar på alla praktiska saker som kan vara bra att veta när vi ska göra ett jobb tillsammans. Och hittar du inte vad du söker, så är det bara till att slå en signal – så ordnar vi det.


Ordförklaringar

BILDUPPLÖSNING

Bildupplösning syftar på tätheten av pixlar i en bild per tum (ppi). Ju högre upplösning desto fler pixlar finns det i bilden med färger. Högre upplösning ger mer detaljrikedom och mjukare färgövergångar.


CMYK

Förkortning för processfärgerna Cyan, Magenta, Yellow och Key-color. CMYK är ett bildläge där färgrymden anpassats/beräknats om i fyra kanaler, en för respektive processfärg. En rationell metod för att färgbilder skall kunna återges/tryckas i ett tonomfång där ögat uppfattar flera kulörer och nyanser. Vid fyrfärgssepareringen tas hänsyn till en rad kriterier direkt relaterade till tryckteknik och metod.

CTP
Computer to Plate, plåtsättare, som med hjälp av laserteknik bränner information från datorn direkt i tryckplåten. Filmsteget med fotosättning och filmmontage är bortrationaliserat.

DPI
Dots per inch, anger utskriftsupplösningen hos fotosättare och skrivare, dvs. det antal exponeringspunkter som får plats per tum. Används även för att ange exponeringspunkter på bildskärmar - ej att förväxla med bildupplösning (ppi).

ICC-PROFIL
En fil som beskriver färgegenskaperna hos en enhet (kamera, scanner, skrivare, tryckpress). Den innehåller en textbeskrivning av enheten samt numerisk data i form av matriser och tabeller. Informationen används för att konvertera färger mellan enhetens färgrymd och en gemensam färgrymd.

PPI
Pixels per inch (antalet pixlar per tum), anger bildskärm, scannrars och digitala bilders upplösning - ej att förväxla med utskriftsupplösning (DPI).

UTFALL
När man skall ha en bild, text eller tonplatta ända ut till kanten på pappret behöver man lägga till 3 mm utanför produktens slutformat. Detta kallas utfall.


Frågor & Svar

HUR GÖR JAG EN TRYCKFÄRDIG PDF?

► Riktlinjer för leverans av digitalt produktionsmaterial. Konsultera riktlinjerna från grafiska.se för en genomgång av arbetsgången vid produktion av digitala original.


Längre fram på denna sida under rubriken ICC-profiler finns ICC-profiler som du kan ladda ner och installera. Se sedan till att rätt profil används innan du exporterar digitala original. Det finns profiler får både bestruket och obestruket papper.

Unbder rubriken Inställningsfil till Acrobat finns en nedladdningsbar inställningsfil till Acrobat.


ADRESSERING och VARIABELTRYCK
Om trycksaken ska adresseras och ni vill bifoga en adressfil ska den vara gjord i Microsoft Excel alt. vara formatterad som en tabbavgränsad txt-fil. Adressfilen ska ha rubriker och en kolumn för varje variabel, ex. namn, adress, postnr, ort. Adressfilen får inte innehålla kolumner/fält som inte ska printas.  Skicka adresser till: adresser@jomagp.se

HUR GÖR JAG MED TYPSNITTEN?
Om ni skickar öppna dokument så bifoga alla som används eftersom det kan finnas flera versioner i omlopp. Annars ska de inkluderas i PDF:en. Se checklistan.

HUR HÖG UPPLÖSNING SKALL BILDERNA VARA?
Bilderna bör vara 2x vald rastertäthet – dvs minst 300 ppi. Bilden ska dessutom monteras i 100 % i dokumentet för att maximal kvalitet ska uppnås.

SKALL BILDERNA VARA I RGB ELLER CMYK?
Bilderna kan levereras som RGB, då sköter vi konverteringen till CMYK. Även bilder i PDFer kan vara i RGB. Om du vill CMYK:a bilderna själv rekommenderar vi så klart att ni använder vår profil.

HUR GÖR JAG MED PANTONE-FÄRGER?
Vissa logotyper eller objekt kan ligga i PANTONE-färger (PMS). Vi rekommenderar att ni konverterar dessa för att undvika oönskade effekter i slutprodukten. I samband med att ni skapar PDF:en kan ni göra detta valet i Tryckfärgshanteraren. Om produkten ska tryckas i PANTONE-färger ska dessa vara rätt i dokumentet och endast finnas i en version för varje separation, t ex PANTONE 285 C. (EJ flera: PANTONE 285 C, PANTONE 285 CV osv.)

VAD MENAS MED TOTAL FÄRGMÄNGD?
Total färgmängd är cyan, magenta, gul och svart sammanslaget. En röd färg blir t ex 100 % magenta och 100 % gul. Den totala färgmängden blir då 200 %. Bilderna byggs upp av olika procentandelar av dessa färger. Mörka toner kan ersättas med svart i olika grad.  För bestruket har vi en maximal total färgmängd på 300 % och för obestruket max 260 %. Detta styrs om du CMYK:ar bilderna med vår ICC-profil (max 300 % bestruket). För mycket färg kan ställa till problem vid efterbehandling. Om inte trycksaken torkar kan det smeta vid t. ex. falsning. Därför bör man hålla ner färgmängden.

VAD MENAS MED BESTRUKET OCH OBESTRUKET PAPPER?
Ett bestruket papper har fått ytan belagd med en massa för att få en slätare yta och bättre tryckegenskaper. Vanligtvis ytlimmas obestrukna papper för att få en god ytstyrka.

VART SKALL JAG SKICKA MITT MATERIAL?

• Skicka materialet via mail: prepress@jomagp.se

• Vanlig post: Joma GP, Box 71, 341 22 Ljungby.

• Ladda upp filerna vi hemsida (Ni behöver inte packa filerna).

Ladda upp filer

Klicka här för filuppladdning till Joma GP. Kort checklista innan ni skickar:

1. PDF:en är högupplöst, 300-350 dpi
2. PDF:en har 3 mm utfall och skärmärken
3. PDF:en är CMYK:ad med vår profil alt. FOGRA eller ISO Coated för bestruket (för obestruket gäller max 250 % färgmängd och vår profil).

(Ni kan även skicka material upp till 15 Mb, via mail till: prepress@jomagp.se)

ICC-profiler

Vi trycker enligt ISO och använder standard ICC-profiler från ECI:

ICC-profil för bestruket papper
Används på t.ex. Galerie art silk.

 Ladda ner ICC-profil


ICC-profil för obestruket papper
Används på t.ex. Scandia 2000.
 Ladda ner ICC-profil

Inställningsfil för Acrobat

► Inställningsfil Acrobat

Joma Grafisk Produktion AB


Besöksadress
Piskebovägen 6
341 31 Ljungby


Postadress
Box 71
341 22 Ljungby


Tel 0372-653 50

info@jomagp.se


Sitemap |  Cookies

Copyright © Jomagp